«Μάλλον Ακίνδυνος»

«Το Γυρί13512042_10208598702898207_946929200909654707_nστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ, σ’ αυτό που χάριν αστεϊσμού αποκαλούμε παρελθόν, είχε πολλά να πει για το θέμα των Παράλληλων Κόσμων. Ελάχιστα απ’ αυτά, όμως, είναι κατανοητά σε οποιονδήποτε κάτω από το επίπεδο του Προχωρημένου Θεού, και καθώς είναι πια γενικώς αποδεκτό ότι όλοι οι γνωστοί θεοί άρχισαν να υπάρχουν τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου αφότου άρχισε σύμπαν και όχι, όπως υποστήριζαν συνήθως, την προηγούμενη βδομάδα, έχουν ήδη να δώσουν εξηγήσεις για πάρα πολλά πράγματα κι επομένως δεν είναι διαθέσιμοι για να σχολιάσουν θέματα προχωρημένης φυσικής αυτή τη στιγμή.
Ένα ενθαρρυντικό πράγμα που έχει να πει το Γυρίστε το Γαλαξία για τα Παράλληλα Σύμπαντα είναι πως δεν έχετε την παραμικρή πιθανότητα να καταλάβετε σχετικά μ’ αυτά. μπορείτε λοιπόν να λέτε «Τι;» και «Πως;» και «Ε;» κι ακόμη να αλληθωρίζετε και να παραληρείτε, αν θέλετε, χωρίς να φοβάστε ότι θα γελοιοποιηθείτε.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε σχετικά με τα Παράλληλα Σύμπαντα, λέει το Γυρίστε το Γαλαξία, είναι ότι δεν είναι παράλληλα.
Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι, για να ακριβολογούμε, ούτε σύμπαντα, αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να προσπαθήσετε να το συνειδητοποιήσετε λίγο αργότερα, αφού συνειδητοποιήσετε ότι όλα όσα συνειδητοποιήσατε ως τότε είναι λάθος.
Ο λόγος που δεν είναι σύμπαντα είναι ότι το κάθε σύμπαν δεν είναι στην πραγματικότητα ένα πράγμα καθεαυτό, αλλά απλώς ένας τρόπος να βλέπεις αυτό που τυπικά ονομάζεται ΓΣΚΛ, ή Γενικό Συνονθύλευμα Κάθε Λογής. Το Γενικό Συνονθύλευμα Κάθε Λογής δεν υπάρχει ούτε κι αυτό στην πραγματικότητα, αλλά είναι απλώς το τελικό σύνολο όλων των διαφορετικών τρόπων που θα μπορούσε να το δει κανείς, αν υπήρχε.
Δεν είναι παράλληλα, επίσης, για τον ίδιο λόγο που η θάλασσα δεν είναι παράλληλη. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορείς να κάνεις μια τομή στο Γενικό Συνονθύλευμα Κάθε Λογής μ’ όποιον τρόπο θέλεις και συνήθως το αποτέλεσμα θα είναι κάτι που κάποιος θα το θεωρήσει πατρίδα.»

Douglas Adams


Η τομή, ή πατρίδα αν προτιμάτε, που μας ενδιαφέρει εδώ χτυπήθηκε από  κάποιο σωματίδιο που δεν χτύπησε τις άλλες. Η ίσως φύσηξε λίγο διαφορετικά ο άνεμος ή πέταξε αλλιώτικα μια πεταλούδα. Τίποτα σημαντικό στη γενική κλίμακα των πραγμάτων, θα έλεγε κάποιος. Το πρόβλημα όμως αν έλεγε κάτι τέτοιο θα ήταν ότι θα έλεγε ανοησίες.
Σε κάτι τόσο πολύπλοκο όπως το σύμπαν, από τη στιγμή που κάτι θα συμβεί κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.
Στη δική μας τομή , στη δική μας πατρίδα , στο σύμπαν στο οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε μια τέτοια αλληλουχία γεγονότων οδήγησε σ ένα τραγικό ατύχημα.
Πριν το ατύχημα όμως, υπήρχε η ζωή. Η ζωή που έχει τους δικούς της κανόνες και που αφήνει πάντα το στίγμα της. Κι αυτό το στίγμα ήταν έντονο για πολλούς ανθρώπους στο χάος αυτής της τομής του Γενικού Συνονθυλεύματος Κάθε Λογής. Γι αυτό η πίκρα δεν ωφελεί. Κι όποιος ζητάει μια παρηγοριά μπορεί να σκεφτεί  ότι σε άπειρες άλλες φέτες του Γενικού Συνονθυλεύματος Κάθε Λογής, σε άπειρες άλλες πατρίδες αυτό δεν συνέβη ποτέ. Κι εκεί ακούγεται φωνή ακόμα πίσω απ τα μικρόφωνα και πληκτρολογούνται λέξεις πίσω απ τις οθόνες.

Σ αυτή όμως την τομή, σ αυτή την πατρίδα …

So long, and thanks for all the fish 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s